Toekomstplannen statiegeld op blik in Nederland

sep 20

Vanaf 31 december 2022 wordt in Nederland statiegeld op blikjes ingevoerd. Het doel is om de impact van blik op het milieu te verlagen. Hoewel er nog heel wat tijd is om handelaars hierop voor te bereiden, blijven er een aantal vragen onbeantwoord. Uiteraard rijst dan ook de vraag of er in België gelijkaardige plannen zijn.

Huidige situatie

In Nederland is er statiegeld voor grote kunststof flessen voor water of frisdrank vanaf 1 liter (€ 0,25) en kleine van minder dan 1 liter (€ 0,15), bepaalde soorten glazen bierflessen (€ 0,10 voor gewone en € 0,20 voor beugelflessen) en kratten (€ 0,75/€ 1,50 voor halve/hele kratten).

In België wordt momenteel enkel statiegeld aangerekend op bepaalde types hervulbare, glazen flessen, waarbij er geen echte standaardisatie is in het bedrag ervan.

Toekomst

Per 31 december 2022 wordt in Nederland ook statiegeld op blikjes ingevoerd. Handelaars en producenten hebben dus nog tot eind volgend jaar de tijd om zich hierop voor te bereiden.

Er zijn uiteraard nog heel wat openstaande vragen. Deze hebben dan vooral betrekking op het praktisch inrichten van de retourstromen (wie moet de lege blikken in ontvangst nemen en terug vergoeden?) en de mogelijke impact die deze verplichting zal hebben op de verkoop van bier en andere dranken in blik.

Plannen in België?

Ook in België gaan steeds meer stemmen op om statiegeld op blik in te voeren. Er zijn reeds concrete engagementen om het verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk in te zamelen en te recycleren in de komende jaren.

Producenten van blikken, die vaak op Europese schaal werken, zijn vragende partij om dit gelijk te trekken, aangezien dit anders ook voor extra kosten zal zorgen. Afwijkingen in het statiegeld tussen verschillende landen kan bovendien zorgen voor zogenaamd statiegeldtoerisme.

Voorlopig zijn er in België echter nog geen besluiten genomen hieromtrent en blijft het dus afwachten om te zien wat de toekomst brengt.

Administratie

In Nederland zullen, naast de praktische inrichting, ook administratieve aanpassingen nodig zijn. Zo moet het statiegeld gedeelte op een product aangerekend worden zonder btw. Bovendien is het ook handig om op een factuur duidelijk te maken hoeveel het statiegeld per product bedraagt, hoeveel door de klant ontvangen en ingeleverd werd, en wat het totale statiegeld bedrag is.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat voor eenzelfde product het statiegeld verschillend is naargelang de klant of het land waar het product geleverd wordt.

Tenslotte wil je in gesprekken met de klant ook snel beschikken over de ingaande en uitgaande leeggoedstromen, zodat je op elk moment zicht hebt op de openstaande waarborgen en zo je cashflow positie kan bewaken.

Gelukkig biedt Douano een oplossing voor alle voorgaande verplichtingen en wenselijke functionaliteiten. Op die manier ben je op administratief vlak al meteen helemaal in orde om het aankomende statiegeld op blik vlot, correct en nauwkeurig te verwerken.

Bron: Wikipedia, Rijksoverheid